13/10/13

Μια κορνίζα σκέτο (έργο τέχνης)

ΘΕΛΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΩΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΠΑΛΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΡΝΙΖΑ; ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

Αυτή η κορνίζα κοιμόταν για πολλά χρόνια στο ψηλότερο ράφι του εργαστηρίου του μπαμπά. Είναι φτιαγμένη από γύψο και ξύλο και όταν τη βρήκα ήταν σε πολύ κακό χάλι. Βαμμένη και με χρυσό χρώμα, θρήνος σου λέω. Το έργο δε, που είχε πάνω ήταν ένας γελαδάρης με κάτι γελάδια, οπότε το έσκισα χωρίς πολλές τύψεις. Μετά πειραματίστηκα λίγο αλλά εν τέλει αποφάσισα να ξηλώσω και το ξύλο και να μείνει σκέτη η κορνίζα. (στις φωτό δεν το έχω ξηλώσει ακόμα, αλλά θα δεις το τελικό αποτέλεσμα).

κορνίζα1

Τα βήματα

1. Ξεσκονίζεις πολύ καλά την κορνίζα. Ειδικά αν έχει και πολύ ανάγλυφη λεπτομέρεια, βοηθάει και ο πεπιεσμένος αέρας που καθαρίζουμε το πληκτρολόγιο.

2. Επιλέγεις το χρώμα και ξεκινάς το βάψιμο. Καλή ιδέα είναι τόσο το πλαστικό χρώμα ή ακόμα καλύτερα λαδομπογιά (ξέρεις, αυτή που βρωμάει και θέλει νέφτι για να πλύνεις τα χέρια σου αν λερώθηκες). Εγώ χρησιμοποίησα ριπολίνη νερού αλλά δεν ήταν η καλύτερη επιλογή και θα δείτε στη συνέχεια γιατί. Περιμένεις να στεγνώσει καλά.

κορνίζα

κορνίζα2

3. Μετά είναι η ώρα να χρησιμοποιήσεις το αγαπημένο μου προϊόν, το glaze, το βερνίκι τεχνοτροπιών νερού.  Το glaze είναι το υλικό που θα σε βοηθήσει να δώσεις αυτό το αποτέλεσμα που δίνει το χρώμα στις λεπτομέρειες αφήνοντας όμως κυρίαρχο το βασικό σου χρώμα. Για αυτή τη μικρή επιφάνεια εγώ χρησιμοποίησα περίπου 5 κουταλιές της σούπας από το glaze, το οποίο ανάμειξα με μισή κουταλιά τέμπερα μαύρη(μπορείς να το ανακατέψεις με οποιοδήποτε τύπο χρώματος έχει βάση το νερό, πχ πλαστικό, ακρυλικό κλπ). Ανακατεύεις πολύ καλά!!!

(αυτό είναι το τέλειο με το glaze, ότι του δίνεις πρακτικά ό,τι χρώμα μπορείς να φανταστείς)

glaze

4. Ξεκινάς το βάψιμο πάλι. Μία στρώση. Δεν θέλει να δώσεις πολλή σημασία στη λεπτομέρεια. Απλά φρόντισε να φτάσει το χρώμα στις ανάγλυφες περιοχές.

κορνίζα4

5. Αφήνεις κάνα 10λεπτο να περάσει και μετά με ένα υγρό πανάκι αρχίζεις να μαζέυεις το χρώμα, πολύ ευγενικά, πολύ απαλά. Δεν θέλεις να το σβήσεις όλο, θέλεις να μείνει μέσα στις λεπτομέρειες. Βέβαια ΟΚ, αυτό πάει και ανάλογα το γούστο σου, μπορεί να θέλεις να μείνει περισσότερο χρώμα ή λιγότερο ή απλά μια ελαφριά απόχρωση. Οπότε το βλέπεις. (φωτό δεν έχω γι’ αυτή τη φάση γιατί τα χέρια μου ήταν γεμάτα χρώμα για δεν μπορούσα να πιάσω τη μηχανή)

Εμένα πχ μου άρεσε να υπάρχει μεγάλη αντίθεση άσπρου μαύρου.. Ιδού το αποτέλεσμα. (Εδώ όπως θα δεις, φαίνεται και λίγο από το προηγούμενο χρυσό χρώμα και σε αυτό φταίει το ότι χρησιμοποιήσα τη ριπολίνη νερού. Όταν πήρα το πανάκι και άρχισα να αφαιρώ το glaze έφυγε και λίγο από το άσπρο χρώμα…)

κορνίζα5

Το κρέμασα και στον τοίχο μου 🙂

Γενικά τώρα…

Χρήσιμη πληροφορία 1: Ο λόγος που χρησιμοποιούμε το glaze για τέτοια πράγματα είναι επειδή έχει ιδιαίτερα αργό χρόνο στεγνώματος (ώρες δηλαδή) σου δίνει τη δυνατότητα να το διαμορφώσεις με ευκολία. Θα το καταλάβεις χρησιμοποιώντας το καλύτερα. J

Χρήσιμη πληροφορία 2: Είναι λίγο ακριβό αυτό το υλικό, νομίζω κάνει κάτι σαν 15 ευρώ το κιλό, αλλά η αλήθεια είναι ότι για τέτοιες δουλειές συνήθως χρειάζεσαι ελάχιστο, οπότε σου κρατάει πολύ.

Αυτά! 🙂

2 σχόλια στο “Μια κορνίζα σκέτο (έργο τέχνης)

  1. Πίνγκμπακ: Πριν & Μετά: Ένα έπιπλο με προσωπικότητα | Just DIY_

  2. Πίνγκμπακ: Πριν & Μετά: Ένα έπιπλο με προσωπικότητα - Just DIY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.