Παιδιά, συγγνώμη για τα κεφαλαία στον τίτλο, αλλά ο ενθουσιασμός μου δεν μετριάζεται με-τι-πο-τα. Χαζοθεία όσο δεν παίρνει λοιπόν, και υπερήφανη για το δώρο που έφτιαξα στη μικρή μας, άλλο τόσο!
Λοιπόν, στο βίντεο παρουσιάζω το κουκλόσπιτο (χωρίς όμως να λέω πως το έφτιαξα ακριβώς) ενώ αν θέλεις μπορείς να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό που τρέχει στο κανάλι μου στο Youtube μέχρι τις 9/1.
Παρακάτω τώρα, υπάρχουν πλήρεις οδηγίες και συμβουλές. Οφείλω να ομολογήσω ότι το project δεν είναι πολύ απλό και έχει ένα σχετικό βαθμό δυσκολίας, ενώ σίγουρα απαιτεί και γνώση χρήσης εργαλείων, όπως το δραπανοκατσάβιδο και η σέγα.
Για να φτιάξεις ακριβώς το ίδιο σπιτάκι, θα χρειαστείς τα παρακάτω:
- Κόντρα πλακέ θαλάσσης, πάχους 1,2εκ στις παρακάτω διαστάσεις και τεμάχια που εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα την οποία κράτα την και για οδηγό όταν χρειαστεί να κολλήσεις τα κομμάτι μεταξύ τους. Εννοείται ότι την ξυλεία την παραγγέλνεις έτοιμη. κομμένη.
- Νοβοπανόβιδες
- Κόλλα ξύλου ταχύπηκτη
- Σέγα
- Πολυεργαλείο dremel
- Δραπανοκατσάβιδο
- Ποτηροτρύπανο
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξεις όλα τα ξύλα, ότι είναι σωστά και να τα χωρίσεις με βάση τις διαστάσεις τους για να μην μπερδευτείς στην πορεία.
Στη συνέχεια πρέπει να σχεδιάσεις ό,τι πόρτες και παράθυρα θέλεις, στα σημεία που τα θέλεις. Εγώ σχεδίασα δύο πόρτες στα μεσαία ξύλα και δύο τρύπες στους ορόφους.
Κατόπιν χρησιμοποιείς τη σέγα για να κόψεις τις πόρτες και βάζεις το ποτηροτρύπανο στο δραπανοκατσάβιδο για να ανοίξεις τις τρύπες.
Μετά, βάζεις το εξάρτημα για τρίψιμο στο dremel για κάνεις το φινίρισμα και να διορθώσεις λεπτομέρειες που χρειάζονται μετά την κοπή.
Και τώρα έχει η έρθει η ώρα για την κόλληση. Προσοχή στη σειρά που πρέπει να το κάνεις!
Πρώτα κολλάς τον έναν πλαϊνό τοίχο (Α1(, με τον μεσαίο όροφο (Γ) στη μέση του ύψους, δηλαδή στα 25εκατοστά. Χρησιμοποιείς την ταχύπηκτη κόλλα προκειμένου να κολλήσει γρήγορα και να μπορείς να βιδώσεις τις νοβοπανόβιδες. 2 βίδες, μία στην κάθε άκρη αρκούν.
Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο, κολλάς πάνω στο ξύλο του μεσαίου ορόφου τα χωρίσματα ισογείου (Δ) και ορόφου (Ε) στα σημεία που επιθυμείς.
Μετά κολλάς τον δεύτερο πλαϊνό τοίχο (Α2).
Τέλος κολλάς τη βάση του σπιτιού (Β1) και το ταβάνι του δεύτερου ορόφου (Β2).
Για τη δημιουργία της σοφίτας, κολλάς στο ταβάνι του δεύτερου ορόφου το σχετικό ξύλο/χώρισμα (Ζ).
Στη συνέχεια, ακουμπάς το πρώτο ξύλο (ΣΤ1) πάνω στο χώρισμα και στη γωνία κάτω και δημιουργείς ουσιαστικά ένα τρίγωνο. Βιδώνεις την πρώτη βίδα στο κέντρο της πλευράς που ακουμπάει στο σπιτάκι. Εφόσον εξασφαλίσεις τη σχετική σταθερότητα, προχωράς με επιπλέον βίδες στο σημείο που το ακουμπάει το χώρισμα με την σκεπή. 2 βίδες στις άκρες είναι ΟΚ. Προσοχή όμως, επειδή τα ξύλα δεν εφάπτονται τέλεια, θα πρέπει τη βίδα να τη βιδώσεις λίγο πλάγια. Αντίστοιχα κάνεις και για την άλλη πλευρά (ΣΤ2).
Τέλος, εφόσον θέλεις, μπορείς να βάλεις και πλάτη. Παίρνεις λοιπόν το κομμάτι 80*80, το βάζεις στο πάτωμα και από πάνω ακουμπάς το σπιτάκι. Σχεδιάζεις το τελικό σχήμα και κόβεις με τη σέγα. Στη συνέχεια το κολλάς με κόλλα και όταν έχει σταθεροποιηθεί, συνεχίζεις με πρόκες
Αν οτιδήποτε δεν είναι κατανοητό, με ρωτάς ό,τι θέλεις στο [email protected] !
Και τώρα, ήρθε η ώρα για το fun part! Θα χρειαστείς τα παρακάτω.
- Εκτυπωτή
- Χαρτιά διάφορα της αρεσκείας σου. Ότι σου αρέσει που μοιάζει με ταπετσαρία, σε εκτύπωση Α3.
- Κόλλα για decoupage
- Πινέλο
- Κοπίδι ή ψαλίδι
- Χαρτί από χαρτόκουτο
Για τις ταπετσαρίες, έψαξα διάφορα και κατέληξα σε αυτά που βλέπεις. Τους έβαλα κόλλα decoupage και τα κόλλησα στα σημεία που ήθελα. Στη συνέχεια, αφού πια είχαν κολλήσει αρκετά καλά, τα πέρασα από πάνω με κόλλαdecoupage για να γυαλίσουν και να γίνουν ανθεκτικά. Για τους πίνακες, βρήκα κάποιους αγαπημένους πίνακες, τους έβαλα σε ένα ppt και τους έδωσα διαστάσεις πάνω κάτω 4-5 εκατοστά και εκτύπωσα. Στη συνέχεια κόλλησα την εκτύπωση σε ένα κομμάτι από χαρτόκουτο και τους έκοψα. Τους πέρασα και αυτούς με κόλλα decoupage για να γυαλίσουν και να είναι ανθεκτικοί και τέλος τους κόλλησα στα σημεία που ήθελα με την ταχύπηκτη ξυλόκολλα. Για το πάτωμα του σαλονιού, χρησιμοποίησα βερνίκι νερού σε χρώμα παλίσσανδρος, ενώ για τους τοίχους χρησιμοποίησα ριπολίνη νερού.
Και τώρα εικόνες 🙂 🙂 🙂
ΑΥΤΑΑΑΑΑ! Ελπίζω να σου άρεσε και να κατάλαβες κιόλας πως γίνεται βασικά. Επίσης, υπενθυμίζω το διαγωνισμό που τρέχει στο κανάλι μου στο YouTube 🙂