19/09/16

7 τιπς για μία ψύχραιμη ανακαίνιση

anakainisi-renovation

πως πιθανά θα είδες πρόσφατα, έκανα DIY ανακαίνιση στην κουζίνα μου! Κατά τη διάρκεια αυτού του project, που είχε πολύ “wax on wax off”, (κοινώς μου βγήκε το χέρι στο βάψιμο) είχα άάάάπειρο χρόνο να σκεφτώ. Όταν έκανα κάποιο λάθος, είχα πολύ χρόνο να σκεφτώ πως θα μπορούσα να το έχω αποφύγει. Και όταν έκανα κάτι σωστό σκεφτόμουν ότι αυτή η γνώση ενδεχομένως να βοηθούσε κάποιον. Οπότε, συγκέντρωσα όλα τα παραπάνω και σου τα παρουσιάζω. Ελπίζω να υπάρχει κάτι εκεί που θα σε βοηθήσει στο επόμενο project σου.

  1. Βρες χρόνο (και βάλε deadline). Σκέψου τι είναι αυτό που θες να κάνεις, υπολόγισε στο περίπου το χρόνο που νομίζεις ότι απαιτείται και στη συνέχεια βάλε άλλο μισό. Για το διάστημα αυτό, ακύρωσε τα ραντεβού σου και πάρτο απόφαση: δεν βγαίνεις πριν τελειώσεις. Και θα προσπάθησε να τελειώσεις μέσα στο χρόνο που έχεις υπολογίσει. Το να θέσεις deadline βοηθάει να πιεστείς λίγο.
  2. Οργάνωσε το χώρο. Όποιο project και να έχεις στο μυαλό σου, το σίγουρο είναι ότι χρειάζεσαι ένα οργανωμένο χώρο. Δυστυχώς όμως δεν φτιάχνεται μόνος του, σνιφ κλαψ λυγμ, οπότε πρέπει αυτό να το φροντίσεις εσύ. Πχ, βάφεις το δωμάτιο; ΟΚ, βγάλε τα πάντα από μέσα και τοποθέτησέ σε κάποιο σημείο τακτοποιημένα (έτσι ώστε να πιάνουν λιγότερο όγκο). Φρόντισε ο χώρος που θα τα τοποθετήσεις να μην είναι κεντρικό σημείο του σπιτιού το οποίο αποτελεί πέρασμα. Τουτέστιν, μην μπλοκάρεις με πράγματα διαδρόμους και λοιπά. Μπορεί να βολεύει για λίγο να παρατήσεις κάτι κάπου, αλλά ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ, θα το βρεις μπροστά σου, θα σκοντάψεις, θα πέσεις, θα βρίσεις και λοιπά. Έτσι γλυτώνουμε και τα ατυχήματα κιόλας. 🙂
  3. Κάνε λίστα. Λίγο αφού σου έρθει η έμπνευση για το project, πάρε χαρτί και μολύβι και φτιάξε τη λίστα με το τι θα χρειαστείς. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να διαπιστώνεις ότι κάτι σου λείπει, Σάββατο απόγευμα αφού βεβαίως έχουν κλείσει τα μαγαζιά. Οπότε σκέψου, σκέψου, σκέψου και οργανώσου.
  4. Βρες καλούς συμμάχους (aka εργαλεία). Τα εργαλεία είναι το Α και το Ω σε ένα project. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μην συμβιβαστείς με κάτι που “εντάξει μωρέ, γίνεται κι έτσι η δουλειά”. Δηλαδή, έχεις να ξεβιδώσεις/βιδώσεις ένα μάτσο βίδες; ΟΚ, μην συμβιβαστείς με ένα απλό κατσαβίδι, αλλά φρόντισε να βρεις ένα καλό δραπανοκατσάβιδο που θα σου γλυτώσει απίστευτα πολύ χρόνο.
  5. Βρες τον τρόπο σου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να βρεις τον τρόπο που σε βολεύει να δουλεύεις. Προσπάθησε να δημιουργήσεις pattern αν υπάρχει μία επαναλαμβανόμενη εργασία που πρέπει να ολοκληρώσεις.
  6. Μην κάνεις πολλά διαλείμματα. Προσπάθησε να βάζεις στόχο πριν το διάλειμμα ότι θα ολοκληρώσεις κάτι πρώτα. Ειδικά αν το διάλειμμα περιλαμβάνει μπύρα, θα δεις ότι θέτοντας το στόχο, τον ολοκληρώνεις γρηγορότερα.
  7. Διάλεξε τις μάχες σου. Αν δεις ότι κάτι δεν μπορείς να το κάνεις, είναι δύσκολο, ή δεν αξίζει τον κόπο, τότε μην το κάνεις. Ή μην ασχοληθείς πολύ με αυτό.

Αυτά από εμένα! Καλή επιτυχία στο επόμενο project!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.