18/08/14

Guest Post: Το σουρωτήρι που έγινε φωτιστικό!

Αν υπάρχει κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενη, είναι να δίνω έμπνευση στους άλλους. Πόσω μάλλον όταν αυτοί οι “άλλοι”, μου έχουν δώσει με τη σειρά τους έμπνευση και μου έχουν μάθει πράγματα. Η Χριστίνα Οικονομίδου ήταν η εισηγήτρια του σεμιναρίου δημιουργικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο το οποίο παρακολούθησα πριν 2 χρόνια περίπου και έχω μία θέση στην καρδιά μου γι’ αυτήν. Έτσι λοιπόν, όταν μου έστειλε το φωτιστικό που έφτιαξε, της ζήτησα να το ανεβάσω στο blog. Μη μακρυγορώ όμως. Ακολουθούν οι οδηγίες “μαγειρέματος” από τη Χριστίνα 🙂

fotistiko 1

Η αγάπη μου για τις ιδιοκατασκευές μετράει αρκετά χρόνια τώρα. Ωστόσο, υπήρχαν -και υπάρχουν- δύο ανασταλτικοί παράγοντες: α) έλλειψη χρόνου, χώρου κ.λπ. –με λίγα λόγια τεμπελιά και αναβλητικότητα και β) η απίστευτη ανυπομονησία μου (θέλω το δω έτοιμο ΤΩΡΑ). Ως εκ τούτου, οι μέχρι στιγμής απόπειρες ήταν σπάνιες και χαμηλής εντάσεως προσπάθειας. Κάτι κάδρα, πέργκολες και παλέτες για τα φυτά στο μπαλκόνι, τρίψιμο και βάψιμο από (δύο μόνο, μη νομίζετε) παλιές καρέκλες –που τις «ξεφορτώθηκα» στη μετακόμιση και το έχω σκυλομετανιώσει.

Πρόσφατα το ενδιαφέρον μου αναζωπυρώθηκε, όταν είδα τα θαυμαστά επιτεύγματα της φίλης Elektron Just  (κατά κόσμον Ηλέκτρα Πάστη) στο προσωπικό της ιστολόγιο Just DIY. Παρ’ όλα αυτά παρέμενε ελαφρώς κοιμισμένο μέχρι την ανάρτηση του βίντεο, όπου μιλά στο WWF-Καλύτερη ζωή. Εκεί πια είπα μέσα μου: «Ως εδώ με την αναβλητικότητά σου!» Έτσι, έβαλα μπροστά, στο μυαλό μου κατ’ αρχάς, δυο τρία project, το πρώτο εκ των οποίων, μάλιστα, ολοκληρώθηκε.

Πρόκειται για ένα παλιό απωθημένο, ένα φωτιστικό κουζίνας, φτιαγμένο από υλικά που σχετίζονται με το μαγείρεμα και την κουλτούρα της γαστρονομίας. Πάντοτε τα ζήλευα όταν τα έβλεπα, σε εστιατόρια κυρίως. Και, μιας και πρόκειται για γαστρονομικού ενδιαφέροντος κατασκευή, θα ακολουθήσω και τον ανάλογο τρόπο παρουσίασης.

 Υλικά

1 ανοξείδωτο σουρωτήρι για ζυμαρικά

1 τρίφτης μικρό (για ξύσμα φρούτων κ.λπ.)

1 μικρό σουρωτήρι για τσάι

1 μικρός αναδευτήρας

Αποξηραμένες φέτες πορτοκάλι

Αποξηραμένες φέτες μελιτζάνα

Αποξηραμένα τσίλι

Ολόκληρα ξυλάκια κανέλας

Ολόκληρα αποξηραμένα κλωναράκια ρίγανης (ή φασκόμηλου ή τσάι του βουνού κ.λπ.)

1 υφασμάτινο σακουλάκι

Μερικά κομμάτια ζυμαρικά (πένες κατά προτίμηση)

3-4 γάντζοι (οποιουδήποτε χρώματος)

Σπάγγος λεπτός (οποιουδήποτε χρώματος)

Πετονιά ή σύρμα πολύ λεπτό

Εργαλεία

Κόπτης/ψαλίδι μετάλλου

Χοντρή βελόνα

Μονωτική ταινία ή χαρτοταινία

ergaleia-fotistiko

Εκτέλεση

Ανοίγουμε μια στρογγυλή τρύπα στον πάτο απ’ το σουρωτήρι με τον κόπτη μετάλλου, σε τέτοια διάμετρο που να χωρά το ντουί της λάμπας. Συνήθως, τα σουρωτήρια έχουν τρύπες στον πάτο τους που εκτείνονται κυκλικά, πράγμα που σας βοηθά, αφενός να περάσετε τη μύτη του κόπτη μέσα σε μία, για να κάνετε την αρχή και αφετέρου να γίνει ομοιόμορφα κυκλική η δική σας τρύπα. Αφού δοκιμάσουμε ότι πράγματι έγινε η τρύπα μας στο σωστό μέγεθος και σημείο (αν δεν είναι ακριβώς στο κέντρο το φωτιστικό θα γέρνει), περνάμε με μονωτική ταινία την κομμένη επιφάνεια γύρω γύρω για να αποφύγουμε οποιουδήποτε είδους ατύχημα (να κοπούμε, δηλαδή). Βιδώνουμε το στέλεχος του, φωτιστικού μας πλέον, σουρωτηριού στο ντουί –ανάποδα, εννοείται.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη διακόσμησή μας. Περνάμε τον σπάγκο στο βελόνι κι έπειτα στα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά φτιάχνοντας σειρές στο μήκος που επιθυμούμε. Καλό είναι να μην είναι πολύ μακριές για αυτονόητους λόγους. Αφήνουμε αρκετό σπάγκο στο τελείωμα για να μπορούμε να τις κρεμάσουμε. Περνάμε, τη πετονιά ή το λεπτό σύρμα μέσα από τα ξυλάκια της κανέλας και τα δένουμε μεταξύ τους, ενώ, ομοίως, αφήνουμε αρκετή πετονιά για να μπορούμε να τα δέσουμε στο φωτιστικό.

Παίρνουμε το υφασμάτινο σακουλάκι και τοποθετούμε στο εσωτερικό του τα κλωναράκια της ρίγανης -αφού τα κόψουμε από κάτω στο ύψος που επιθυμούμε ώστε να εξέχουν από το σακουλάκι-, γεμίζουμε το υπόλοιπο με τα υπόλοιπα από τα κλωναράκια μέχρι λίγο πριν το χείλος και τοποθετούμε επάνω ή περνάμε μέσα από τα γυμνά κλωνάρια τα ζυμαρικά, ώστε να φαίνονται. (Μπορείτε και να τα κολλήσετε αν θέλετε.) Περνάμε σπάγκο ή πετονιά από τα χερούλια του για να μπορούμε να το κρεμάσουμε.

fotistiko 2

Ήρθε η ώρα για την ολοκλήρωση:

Στα χερούλια απ’ το σουρωτήρι, περνάμε τους διπλούς γάντζους και κρεμάμε τα εργαλεία κουζίνας που επιθυμούμε (τρίφτης, σουρωτήρι για τσάι και αναδευτήρας, εν προκειμένω). Στη συνέχεια περνάμε από τις τρύπες, που έχει το στέλεχος-σουρωτήρι για να φεύγουν τα υγρά, τους σπάγκους από τα διακοσμητικά μας και τα δένουμε ώστε να κρέμονται από το φωτιστικό, στη σειρά και την μεταξύ τους απόσταση που επιθυμούμε.

Tips/σημειώσεις:

 -Μπορείτε να διαλέξετε ένα σουρωτήρι οποιουδήποτε μεγέθους, σχήματος ή χρώματος σας αρέσει. Εγώ διάλεξα ένα φούξια γιατί ήθελα λίγο χρώμα. Μπορείτε να το βρείτε ακόμα και στο Σούπερ Μάρκετ ή στα μαγαζάκια που πουλάνε είδη σπιτιού και διάφορα άλλα αντικείμενα, πολύ φτηνά. Προσέξτε μόνο να μην έχει μεγάλο πάχος το μέταλλο γιατί θα σας παιδέψει πολύ.

-Αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά θα βρείτε στα γειτονικά παντοπωλεία που είναι λίγο πιο «ψαγμένα». Αλλά αν κάνετε τον κόπο να πάτε μέχρι την Ευριπίδους, κοντά στην Βαρβάκειο, θα τα βρείτε σε απίστευτη ποικιλία.

-Πριν ξεκινήσετε για τις αγορές σας φανταστείτε το και σχεδιάστε το με το μυαλό σας.

-Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή των διακοσμητικών υπολογίστε το βάρος τους να είναι περίπου ίδιο και όταν τα κρεμάτε προσέξτε πού θα κρεμάσετε τι, ανάλογα με το βάρος τους για να μη γέρνει προς τη μια ή την άλλη μεριά.

-Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά κενά ανάμεσά τους, ώστε να είναι επαρκής ο φωτισμός στην κουζίνα.

-Αυτοσχεδιάστε!

fotistiko 3

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.